Antitápanygok 3: Hüvelyesek és a szója

Az antitápanyagok sorában következzen az egyes hüvelyesek és a szója.

Egyes hüvelyesek

Ide tartoznak a babfélék, lencsefélék, a szója és a földimogyoró is.

A hüvelyesekben megtalálható antitápanyagok a lektinek. A lektinek szintén azért vannak a növényekben, hogy ne együk meg őket.

A lektinek megakadályozzák a tápanyagok felszívódását a szervezetben, ráadásul a hasnyálmirigyre is kedvezőtlen hatással bírnak, mert több emésztőenzim termelésére késztetik, és ez csak többlet munkával érhető el.

A lektinek is olyan emésztőrendszeri tüneteket okozhatnak, mint puffadás és hasmenés. Továbbá a belek irritálásával rontja a Lyukas bél- szindrómát.

A földimogyorónak ráadásul rossz az omega-3 omega-6 zsírsav aránya, ami szív-és érrendszeri problémákhoz köthető.

A jó hír az, hogy a fogyasztás előtti hosszabb áztatással, csíráztatással vagy az áztatást követő szárítással jelentősen csökkenthető a növény lektin tartalma.

Aki autoimmun betegséggel küzd, addig érdemes kerülnie ezeket az alapanyagokat, amíg a lyukas bél-szindrómát  meg nem szünteti. A bélflóra rendezése után megfelelő előkészítéssel lehet fogyasztani.

Szója

A szójával kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, egyes nézetek szerint semmi gond vele, más nézetek szerint, és Én is ezt vallom, kerülendő élelmiszer.

Ázsiai országokban közkedvelt, és az étkezési kultúrájuk fontos eleme, de ne felejtsük el, hogy ott sokszor fermentálva fogyasztják.

Mi is a szója?

A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos, egynyári haszonnövény. Hüvelyesek családjába tartozik.

Milyen hatással bír a szója?

  • Elnyomja a pajzsmirigy funkciókat, és így pajzsmirigy alulműködést tud okozni.
  • Magas fitoösztrogén tartalma elősegíti az ösztrogén dominancia kialakulását.
  • Sok tripszingátlót tartalmaz, ami a hasnyálmirigy működését terheli.
  • Magas fitinsav tartalma gátolja pl. a vas, a kalcium, a cink, a réz, a jód felszívódását.
  • Sok lektint is tartalmaz, ami ugye a bélnyálkahártya gyulladását okozhatja.
  • Az egyik legallergénebb növény
  • A legtöbb szóját génkezelés útján állítják elő.

Sajnos nagyon nehéz elkerülni, mert nagyon sok feldolgozott élelmiszer tartalmazza, sőt az állatokat is előszeretettel táplálják szója takarmánnyal.

Imola

Kép forrása: Depositphotos / Szerző: AntonMatyukha / Forrás: BodyWakes

Táplálkozási típusok ismertetőjegyei