A glutén egy fehérje, ami egyes gabonafélékben található meg.
Ez a fehérje nehezen emészthető, mert ellenáll a különböző emésztőenzimeknek, így a gyomor emésztőenzimeinek is, és bejut a bélbe.
A bélben egy enzim módosítja őket , és ez aktiválja az immunrendszert. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat kezd termelni, hogy közömbösítse ezeket a fehérjéket.
Ez a folyamat a bélben helyi gyulladásos reakciót okoz, ami hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához vezet. Ez azt tudja eredményezni, hogy a bél áteresztővé válik, és a glutén fehérjéi is bejutnak a véráramba. Erre a szervezet még erősebb immunválaszt produkál.
A folyamatos immunrendszeri készültség krónikus gyulladási állapotot tart fenn a szervezetben.
A folyamatosan dolgozó immunrendszer lassan nem tudja megkülönböztetni az idegen fehérjéket a saját szöveti fehérjétől, és támadást indít ellene, akkor beszélünk autoimmunitásról.
- Bélgyulladás, majd Lyukas bél
- Autoimmun betegségek, mint például
- I-es típusú cukorbetegség
- Lupus
- Reumás izületi gyulladás
- Szklerózis multiplex
- Hashimoto-szindróma
A gluténhez köthető emésztőrendszeri panaszok például a bélgázképződés, puffadás, székrekedés, ugyanakkor a gluténérzékenység nem feltétlenül okoz emésztőrendszeri tüneteket, hanem autoimmun reakciókat válthat ki más szövetekben vagy szervekben.
Az előzőekben leírtakból is kiderül, hogy a gluténmentes táplálkozást nem napjaink divatos hóbortjának kell tekinteni, mert a bélrendszer egészségének fenntartásához vagy a már kialakult krónikus gyulladásos állapotok javításához elengedhetetlen.
Állati eredetű tej és tejtermékek, főként a tehéntej és az abból készült sajt, kefír, joghurt, tejföl, tejszín, tejsavó készítmények.
A tejjel kapcsolatban szintén igaz, hogy gyerekkorunkban rögzült az a mondás “ A tej élet, erő, egészség” valamint, hogy a csontjainknak szükséges kálciumot tejjel tudjuk bevinni a szervezetünkbe.
Soha nem szerettem a tejet, úgy gondolom nem véletlenül :). Korábban próbáltam erőltetni az előző indokok alapján, ma már tudom, hogy nem kell, és azon emberek táborát erősítem, akik azzal értenek egyet, hogy nem tesz jót nekünk a tej.
Néhány ezek közül:
- inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet,ennek oka a tejsavóban lévő fehérje által kiváltott túlzott inzulinválasz.
- növeli az ösztrogén dominancia kialakulását
- ingerli a hormontermelő mirigyeket, az agyalapi mirigy és petefészek dominanciájú emberek még jobban kívánják is a tejtermékeket
Az ipari tenyésztett állatok tejében hormon és antibiotikum maradványok vannak, továbbá a táplálásukból eredően magas az omega 6 arány benne, aminek gyulladás fokozó hatása van.
Ezen okok miatt, a tej és tejtermékek a kerülendő tápanyagok közé sorolandók, főleg abban az esetben, ha valaki egészségügyi kihívással küzd, vagy fogyni szeretne, vagy egyszerűen egészségesebben szeretne táplálkozni.
Imola
Kép forrása: Depositphotos / Szerző: FineShine / Forrás: BodyWakes