Tudtad, hogy az ecet jótékony hatással lehet a vércukorszintre?
Már a régi időkben is felfedezték, hogy az ecet nemcsak az ízeket emeli ki, hanem a testsúly csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is segíthet. Ha ételeidhez adsz belőle, vagy étkezés előtt néhány teáskanállal fogyasztasz, máris támogathatod a szervezeted.
Egy érdekes megfigyelés szerint, ha este lefekvés előtt megiszol 2 evőkanál ecetet vízzel hígítva, az a reggeli éhgyomri vércukorszintet is jótékonyan befolyásolhatja.
Amikor szusi rizshez ecetet adnak hozzá, az csökkenti a fehér rizs glikémiás indexét, így lassabban emeli meg a vércukorszintet. Hasonló hatást érhetsz el, ha savanyított uborkával eszed együtt a rizst.
Ha hideg, ecetes, főtt burgonyából készített salátát választasz a hagyományos majonézes krumplisaláta helyett, akkor szintén részesülhetsz az ecet jótékony hatásából. Sőt a hidegen tálalás elősegíti, hogy a burgonya rezisztens keményítő tartalma is érvényesüljön.
Úgy vélik, hogy az ecet lassíthatja a gyomor kiürülését, és ezzel együtt a szénhidrátok felszívódását is. Ez segít elkerülni a vércukorszint hirtelen megugrását étkezés után.
Az ecet fogyasztása egy olyan praktika, amelyet kipróbálhatsz. Vércukorméréssel akár ellenőrizheted is, hogy beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Persze ne feledd, hogy az ecet fogyasztása önmagában nem helyettesíti a megfelelő étrendet, a testmozgást vagy az orvos által felírt gyógyszereket.
Imola