Zöldséges csirkeragu friss zöldfűszerekkel
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db csirkecomb filé
- só, fokhagymapor
- 3 lila hagyma negyedelve
- 4 sárgarépa, hámozva és karikázva
- 1 kisebb fej brokkoli rózsáira szedve
- 1 csomag zöld spárga, darabolva (mirelit is jó)
- friss rozmaring
- ½ szárított oregánó
A csirkecombokat besózzuk, sóval, fokhagymával ízesítjük. Egy nagyobb edénybe tesszük, öntünk rá vizet és lefedve elkezdjük párolni. 20 perc után hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát a zöldfűszereket és tovább főzzük. Amikor már majdnem teljesen kész, akkor kerüljön bele a brokkoli és a spárga, mert ezeknek pár perc kell csak.
Tippek:
Tálalási ötlet: Kínáld párolt rizzsel, quinoával esetleg hajdinával, hogy az étel még laktatóbb legyen.
Fűszervariáció: Próbáld ki friss kakukkfűvel vagy bazsalikommal a rozmaring helyett, hogy új ízvilágot kapj.
Gazdagítás: Adj hozzá egy marék cukkini- vagy gombaszeletet a brokkoli mellé, ha még több zöldséget szeretnél.
Fűszeresebb változat: Szórj bele egy csipet chilipelyhet, ha szereted a pikánsabb ételeket.
Extra tipp:
A kakukkfű nemcsak ízletes fűszer, de jótékony hatásairól is ismert. A kakukkfüvet a hagyományos, népi gyógyászatban évszázadok óta használják légzőszervi panaszok, köhögés és emésztési problémák kezelésére. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segíthet a fertőzések elleni védekezésben. Ráadásul az emésztést is serkenti, így a nehezebb ételek mellé is kiváló választás!
Imola