Rozmaringos sült csirkeszárny téli köntösben: gesztenyével, zöldségekkel.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 evőkanál kacsazsír
- 1 lila hagyma, nagy kockákra vágva
- 10 dkg húsos füstölt szalonna, apró kockákra vágva
- 50 dkg zellergumó, hámozva, kockázva
- 15-20 dkg gomba
- 30 dkg kelbimbó, felezve
- 5 dkg főtt gesztenye, félbevágva
- rozmaring
A zsíron megfuttatjuk a szalonnát és a hagymát, hozzáadjuk a zellert. Addig pirítjuk, amíg a zeller félig megpuhul, ekkor beletesszük a gombát, a kelbimbót, rozmaringot. Ezzel is pirítjuk még 10 percig, hozzáadjuk a gesztenyét, picit megsózzuk, és tálaljuk a csirkével.
A csirkeszárnyakat sóval, borssal, zöldfűszerekkel (pl. kakukkfű, rozmaring) ízesítjük, és meglocsoljuk olívaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig, míg kívül ropogós és aranybarna nem lesz. Félidőben érdemes megforgatni őket a tökéletes állagért.
Tippek:
Extra ropogósság: Szórj a zöldségtálra pirított diót vagy pekándiót tálalás előtt.
Fűszervariáció: Próbáld ki friss kakukkfűvel vagy bazsalikommal a rozmaring helyett, hogy új ízvilágot kapj.
Zöldségek variálása: A zellergumót helyettesítheted édesburgonyával vagy paszternákkal, ha édesebb ízekre vágysz.
Fűszeresebb változat: Adj a csirkeszárnyakhoz egy kevés füstölt paprikát, cayenne borsot, vagy mézes-mustáros pácot, hogy fokozd az ízeket. (étrendtől függően)
Extra tipp:
A bazsalikom antioxidánsai és gyulladáscsökkentő tulajdonságai támogatják az immunrendszert, javítják az emésztést és csökkentik a stresszt. Emellett szívvédő, antibakteriális hatású, és bőrápolásra is kiváló.
A csirke minden része értékes és ízletes. Nem csak a mellből készülhet finom fogás, a szárnyak is izgalmas és ropogós élményt nyújtanak az asztalon.
Ezzel a recepttel garantáltan sikert aratsz!
Imola