Rozmaringos sült csirkeszárny téli köntösben: gesztenyével, zöldségekkel.

Rozmaringos sült csirkeszárny téli köntösben: gesztenyével, zöldségekkel.
Ha valami igazán melengető és házias ételre vágysz a hideg hónapokban, próbáld ki ezt a ropogós csirkeszárnyat gazdag, téli zöldségekkel. A kelbimbó, zeller és gesztenye kombinációja különleges ízvilágot teremt, amit a füstölt szalonna és rozmaring tesz még intenzívebbé. Tökéletes választás egy baráti vacsorára vagy családi ebédre!
Hozzávalók (4 személyre):
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 lila hagyma, nagy kockákra vágva
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna, apró kockákra vágva
  • 50 dkg zellergumó, hámozva, kockázva
  • 15-20 dkg gomba
  • 30 dkg kelbimbó, felezve
  • 5 dkg főtt gesztenye, félbevágva
  • rozmaring

A zsíron megfuttatjuk a szalonnát és a hagymát, hozzáadjuk a zellert. Addig pirítjuk, amíg a zeller félig megpuhul, ekkor beletesszük a gombát, a kelbimbót, rozmaringot. Ezzel is pirítjuk még 10 percig, hozzáadjuk a gesztenyét, picit megsózzuk, és tálaljuk a csirkével.

A csirkeszárnyakat sóval, borssal, zöldfűszerekkel (pl. kakukkfű, rozmaring) ízesítjük, és meglocsoljuk olívaolajjal.

200 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig, míg kívül ropogós és aranybarna nem lesz. Félidőben érdemes megforgatni őket a tökéletes állagért.

Tippek:

Extra ropogósság: Szórj a zöldségtálra pirított diót vagy pekándiót tálalás előtt.

Fűszervariáció: Próbáld ki friss kakukkfűvel vagy bazsalikommal a rozmaring helyett, hogy új ízvilágot kapj.

Zöldségek variálása: A zellergumót helyettesítheted édesburgonyával vagy paszternákkal, ha édesebb ízekre vágysz.

Fűszeresebb változat: Adj a csirkeszárnyakhoz egy kevés füstölt paprikát, cayenne borsot, vagy mézes-mustáros pácot, hogy fokozd az ízeket. (étrendtől függően)

Extra tipp:

A bazsalikom antioxidánsai és gyulladáscsökkentő tulajdonságai támogatják az immunrendszert, javítják az emésztést és csökkentik a stresszt. Emellett szívvédő, antibakteriális hatású, és bőrápolásra is kiváló.

A  csirke minden része értékes és ízletes. Nem csak a mellből készülhet finom fogás, a szárnyak is izgalmas és ropogós élményt nyújtanak az asztalon.

Ezzel a recepttel garantáltan sikert aratsz!


Imola


Vasárnap van. Lassíts, töltődj fel és élvezd a pillanatot.