Figyelem ez is tej- Ismerd fel a tej álcázott nevét

A "kávészünetben" rövid, 2-3 perces olvasnivalókat találsz.

Figyelem ez is tej- Ismerd fel a tej álcázott nevét!

Ha tejérzékeny vagy, tejallergiával küzdesz, vagy egyszerűen kerülni szeretnéd a tejtermékeket, fontos, hogy pontosan tudd, milyen neveken bújhatnak meg a tej és származékai az élelmiszerek címkéin.

A tej nem mindig „tej” néven jelenik meg az összetevők listáján – sokszor egészen más elnevezésekkel találkozhatsz, amelyek elsőre talán nem is tűnnek fel. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen tüneteket, vagy biztosítani a tejmentes étrendedet, ez az útmutató megkönnyítheti a dolgod.

Tejtermékek és elnevezéseik:
  • tej, kakaós tej, karamellás tej
  • tejföl, joghurt, kefír, túró
  • tejszín, sajt (laktózmentes is!)
  • tejcsokoládé, vaj
  • tejzsír, vajolaj, vajzsír (tisztított vaj), vízmentes vajzsír
  • író, írópor
  • tejpor, savó, savópor, tejsavó, savóprotein, édes savópor
Tejből származó hozzáadott összetevők és álneveik:
  • tejfehérje, tejcukor, laktóz
  • laktoszérum, laktalbumin, laktoferrin
  • laktobiumot, laktoglobulin
  • kazein, kazein származékok (pl. Na-kazeinát, K-kazeinát)
  • hidrolizált kazein, citopánpor
Tipp: Mentsd el a listát a telefonodra, hogy mindig kéznél legyen, amikor vásárolsz!

Az állati eredetű tej és tejtermékekről ebben az írásomban olvashatsz


Imola



Mit szeretne a gyomrod valójában?