Figyelem ez is tej- Ismerd fel a tej álcázott nevét!
Ha tejérzékeny vagy, tejallergiával küzdesz, vagy egyszerűen kerülni szeretnéd a tejtermékeket, fontos, hogy pontosan tudd, milyen neveken bújhatnak meg a tej és származékai az élelmiszerek címkéin.
A tej nem mindig „tej” néven jelenik meg az összetevők listáján – sokszor egészen más elnevezésekkel találkozhatsz, amelyek elsőre talán nem is tűnnek fel. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen tüneteket, vagy biztosítani a tejmentes étrendedet, ez az útmutató megkönnyítheti a dolgod.
Tejtermékek és elnevezéseik:
- tej, kakaós tej, karamellás tej
- tejföl, joghurt, kefír, túró
- tejszín, sajt (laktózmentes is!)
- tejcsokoládé, vaj
- tejzsír, vajolaj, vajzsír (tisztított vaj), vízmentes vajzsír
- író, írópor
- tejpor, savó, savópor, tejsavó, savóprotein, édes savópor
Tejből származó hozzáadott összetevők és álneveik:
- tejfehérje, tejcukor, laktóz
- laktoszérum, laktalbumin, laktoferrin
- laktobiumot, laktoglobulin
- kazein, kazein származékok (pl. Na-kazeinát, K-kazeinát)
- hidrolizált kazein, citopánpor
Tipp: Mentsd el a listát a telefonodra, hogy mindig kéznél legyen, amikor vásárolsz!
Az állati eredetű tej és tejtermékekről ebben az írásomban olvashatsz
Imola