Hogyan tudod természetes úton támogatni a cukorháztartásodat?

A cukorháztartás kiegyensúlyozó terápia részét képezi szükség szerint:
  • az anyagcseretípusnak megfelelő diéta
  • a mellékvesék támogatása
  • pajzsmirigy támogatása
  • bélrendszer regenerációja
  • gyulladáscsökkentő protokoll
  • máj méregtelenítő funkciójának támogatása
  • esetleges egyéni érzékenységek feltárása, figyelembevétele
  • vércukorszint stabilizálása
Milyen hatóanyagokkal tudjuk természetesen támogatni a cukorháztartást?

Inulin - metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni. A 2-es típus esetén az inzulin függőséget is csökkenti, és a vércukorszint beállítását megkönnyíti. A csicsókát, mint alapvető inulin forrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulin italként fogyaszthatjuk

D-vitamin pótlás, mert hiányában csökken a béta sejtek működése (a béta sejtek felszínén D-vitamin érzékelő receptorok vannak). Jelenléte gátolja a gyulladás faktorokat, ill. a CRP IR-t fokozó hatását. Mennyiségének növelése fokozza az inzulinérzékenységet. Javasolt a D3 + K2 + A vitamin együttes szedése, magnézium pótlással kiegészítve.

Magnézium szükséges a megfelelő inzulin érzékenység és glükóz szabályozásához, hiánya és a diabétesz előfordulása egyenes arányban áll egymással, sőt a szövődmények gyakorisága is arányos a Mg-hiánnyal. A túlzott vércukor és inzulin mennyiség önmagában is csökkenti szintjét. Inzulin hiányában és kortizol hatására csökken a vesén keresztüli visszaszívása. B6 és C-vitamin szükséges a felszívódásához!

Omega-3 is minden sejt működéséhez alapvetően szükséges, tehát IR-ben is, csökkenti annak mértékét! Természetes forrásai: hideg vízi tengeri halak, mint például a lazac, a hering, a makréla, a  szardella és a szardínia. Ha inkább terméket szeretnénk, adalékmenteset és lehetőség szerint nehézfém terheltség nélküli készítményt válasszunk!

B-vitamin komplex + B3 (Niacinamid) + B5, B6, B7, B12– Megakadályozzák a gyulladásokat, és hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Szintetikus helyett a természetes eredetű, metilált B-vitaminokat részesítsük előnyben

Görögszénamag - napi 100 g fogyasztása vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintre gyakorolt hatása kiváló

C-vitamin és Q10 - a sejt szintű egészséghez van szükségünk rájuk. A mitokondriumok energiatermelését és egész testünk energiaszintjét emelik.

E-vitamin - napi 400 NE szedése csökkenti a vércukorszintet

Glicin aminosav segít kontrollálni a vércukorszintet és megakadályozza az ATP lebomlását, így az energiaszintet is optimálisra állítja be (a mellékvesét is támogatja)

Leucin aminosav - stabilizálja a vércukorszintet

Alanin + Glicin + Szerin együttesen szedve kontrollálja a vércukorszintet

Glutation = Glicin + Cisztein + Glutaminsav - a legfontosabb celluláris antioxidáns és energiaforrás a gyorsan osztódó sejtek számára. Stressz hatására a szervezet glutamin igénye a saját maga által előállított mennyiség többszörösére nő, azaz minél stresszesebb életet élünk, annál több glutamint kell elvonni a szervezetünknek az izomzatból.

Fahéjkapszula - napi 2 gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, a trigliceridszintet, az LDL és a teljes koleszterinszintet

Cink - hasnyálmirigy inzulin termeléséhez szükséges. Pótlása fontos, mert a cukorbetegek vizeletürítéskor többet veszítenek belőle, mint a nem cukorbetegek. Pozitív hatást gyakorol a vércukor szabályozásán túl a vérzsírok szintjére is.

Vanádium - Ez a nyomelem segít a vércukorszint normalizálásában.

Spirulina alga – a benne lévő vízben oldódó rostok lassítják a glükóz felvételt. Napi 2 gramm elősegíti az inzulin kiválasztást, ill. a benne lévő rengeteg antioxidáns csökkenti a sejtek inzulin rezisztenciáját.

Myo-inozitol komplex (myo-inozitol + króm + fahéj kivonat + N-acetil cisztein + alfa liponsav)- hatékony inzulinreceptor érzékenyítő, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban, segíti a fogyást, alakformálást, mérsékli a vércukor ingadozást.

Króm: Inzulinreceptor érzékenyítő, támogatja az inzulin hatását, mivel segíti az inzulinnak a sejtekhez való kötődését. A glükóz könnyebben kerülhet a szövetekbe és nem halmozódik fel a vérben. Képes megelőzni a hirtelen vércukorszint ingadozást.

Gymnema Sylvestre – a benne található gimnemin-sav elősegíti a vércukorszint normalizálását, megakadályozza az adrenalin termelését, mely a májat arra készteti, hogy cukrot termeljen.

Imola

Forrás: BodyWakes