Táplálékok, amelyek nem mindenkinek jók.

Táplálékok, amelyek nem mindenkinek jók.
Hüvelyesek, tojás, magvak, gyömbér, fokhagyma, paradicsom, krumpli, rizs. Igazából folytathatnám a sort kifejezetten jó vagy kevésbé jó táplálékokkal. Gondolok a gabonákra, tej és tejtermékekre, de lehet bármilyen más hús, zöldség, vagy gyümölcs, fűszer…
Ezek között van olyan, amit kimondottan szeretek, és bár hasznos táplálékok, sajnos nem fogyaszthatok.
A főtt krumpli vagy a rizs egészséges, jó szénhidrát források. Hűtve még rezisztens keményítőként is fogyaszthatjuk őket, tovább fokozva hasznosságukat. A főtt krumpli pedig azon ételek közé tartozik, amely hosszan tartó telítettséget biztosít és ahhoz képest kevés kalóriát tartalmaz. Ennek például akkor van jelentősége, ha fogyni szeretnénk.
A tojás kiváló forrása a fehérjéknek, gazdag vitaminokban, ugyanakkor sok embernél okoz problémát.
A hüvelyesek, magvak szintén hasznos és fontos tápanyagokat tartalmaznak, a vegetáriánus táplálkozásban pedig kifejezetten fontos szerephez jutnak.
Folytathatnám a sort, hogy melyik miért értékes és hasznos számunkra.

Ezek az élelmek, alapanyagok azonban nagyon sok embernél okoznak tüneteket, akár az emésztőrendszertől “távoli” helyeken. Sokszor nem is sejti az illető, hogy az elfogyasztott és akár kedvelt étel okozza a tüneteket. 

Mi zajlik ilyenkor a szervezetben?
A szervezet tiltakozik ezen ételek fogyasztása ellen, és kellemetlen panaszok, tünetek jelentkeznek: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások, depresszió, bőrproblémák, menstruációs problémák.
Mi az oka?
Hátterében bélműködési problémák állnak, mert a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak. Továbbá sokszor az áteresztő bél szindróma húzódik meg mögötte.
Milyen tüneteket tapasztalhatunk, és mikor jelentkezhetnek?
Az étkezés után akár 72 órán belül jelentkeznek a tünetek. Ezért is nehéz felismerni, hiszen nem feltétlen gondoljuk, hogy a három nappal korábban elfogyasztott ételt okoz ízületi fájdalmakat, vagy fejfájást.
Milyen tünetek lehetnek ezek?
  • ízületi fájdalom,
  • krónikus fáradtság, fejfájás, migrén,
  • haspuffadás, hasmenés, bélgáz képződés,  
  • szénanátha,
  • pattanás, akné, illetve ekcéma,
  • hólyagfájdalom-szindróma
Hogyan lehet feltárni az érzékenységet?
Amikor ilyen tüneteket tapasztal valaki rendszeresen, akkor érdemes ebben az irányban tovább kutatni. Egy jó élelmiszerézékenységi teszt kimutatja a legkisebb reakciót is és pontosan meghatározza a kiváltó anyagot, azaz kellően érzékeny és specifikus. Az ételérzékenység ma már nagyon jól kimutatható ilyen módon. Amennyiben valaki gyanakszik egy adott ételre, és az elhagyásával jobban érzi magát, akkor az eliminációs diétával is sok mindent ki lehet deríteni.
Hogyan tovább?
Az eredmény alapján a reaktív élelmiszereket egy ideig mellőzni kell, különösen a gyakran fogyasztott ételeket. Amikor elhagyjuk ezeket a táplálékokat, akkor pár hét után javulást tapasztalhatunk. Ennek ellenére érdemes 3-6 hónapig kiiktatni ezeket az alapanyagokat, és utána megpróbálni egyesével visszavezetni őket igen körültekintően.

Imola