A tojás azonkívül, hogy tökéletes fehérjeforrás, sok mindenhez fontos alapanyag sütés, főzés során.
Van olyan élethelyzet, hogy valaki nem eheti esetleg allergia vagy ételérzékenység miatt, vagy mert a táplálkozási elveivel nem egyeztethető össze.
Sütés, főzés alkalmával felmerül a kérdés, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a tojást?
Néhány alternatíva, amivel be tudja tölteni a tojás funkcióját.
- fél pépesített banán = 1 tojás
- 1 ek. chiamag + 70 ml víz = 1 tojás
- 3 ek. mogyoróvaj vagy kesudióból vaj = 1 tojás
- 1 ek. lenmagliszt (őrölt lenmag) + 3 ek. víz = 1 tojás
- 1 ek. csicseriborsó liszt + 1 ek. víz = 1 tojás
- 1 ek. útifűmaghéj + 50 ml víz = 1 tojás
A magok, lisztek esetében FONTOS AZ ÁZTATÁS, amíg teljesen felszívódik a víz, mert ekkor tudja a tojás kötő szerepét betölteni.
A képen lévő sütike is tojás nélkül készült, ebben a banán tölti be ezt a szerepet. Ennél a sütinél az is jó, hogy igazából édesítésre nincs is szükség, mert a banán biztosítja az édességét.
Imola