Az inzulin hatása kevésbé érvényesül a szervezet sejtjein, aminek az lesz a következménye, hogy csökken a glükózfelvétel. IR esetén a korábban megszokott mennyiségű inzulin már nem elegendő a vércukorszint megfelelő csökkentéséhez. A hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie, azonban a béta sejtek idővel kimerülnek, és már nem képesek az elegendő mértékű inzulin előállítására. A folyamat eredménye, hogy megemelkedik a vércukorszint és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.
- gyakori cukoréhség
- cukros ételek elfogyasztása után koncentrációs zavar, idegesség, esetleg fáradékonyság jelentkezik.
- alvás minősége jelentősen romlik: éjszakai ébredések, jelentős izzadás alvás közben
- esetleges késői reggeli, vagy étkezés kimaradásakor ingerlékenység, izzadás, remegés mutatkozik
- sikertelen fogyókúrák, túlsúly főleg a hason
- rendszertelen menstruáció, esetleg el is marad, meddőség
- ciszták a petefészekben
- hajhullás, zsíros,pattanásos bőr
- szőrnövekedés a férfiakra jellemző területeken
- mozgás közben vércukorszint leesés
Általában nem az összes tünet jelentkezik. Ami jellemző, hogy sokszor pajzsmirigy problémákkal együtt jelentkezik, de hormonális egyensúlytalanság is kapcsolódhat hozzá.
Nézzünk ezekből néhányat:
- magas glikémiás indexű szénhidrátok túlzott fogyasztása: ebben az esetben a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása hirtelen megemeli a vércukorszintet. Ez inzulin elválasztást eredményez. Az inzulin hatására a vércukorszint leesik. A szénhidrát által kapott energia löketet elveszítjük, ami fáradtságot, szédülést eredményezhet. A csökkent vércukorszint éhségérzetet okoz, és megint szénhidrátot kívánunk. Ezzel ki is alakul egy ördögi kör.
- túl kevés szénhidrát fogyasztás: csökkent szénhidrát bevitel esetén a vércukorszint csökken. Egyrészt a szervezet maga állít elő cukrot, másrészt ez stressz a test számára. A stressz többlet kortizol termeléssel jár, ami a sejtekben átmeneti inzulinrezisztenciát okoz. Amennyiben ez az állapot tartós, akkor az inzulinrezisztencia tartóssá válik.
- máj diszfunkció:a máj a nagy átalakító. Itt történik a cukor átalakítása glikogénné és itt történik a tárolt glikogén újbóli cukorrá alakítása is. Ha a túlzott kalória bevitel miatt a máj elzsírosodik, akkor a máj sejtjeinek az inzulin érzékenysége csökken. Ekkor diszfunkció alakul ki, ugyanis a máj azt érzékeli, hogy nincsen a sejtjei számára elegendő cukor és folyamatosan cukrot állít elő. A máj által előállított cukor mennyiségéhez hozzáadódik a táplálkozással bevitt cukor, és ez még fokozottabb inzulinválaszt indít el.
- mellékvese fokozott kortizol termelése: tartós fizikai, mentális, lelki terhelés esetén a test túlélő üzemmódba kapcsol. A túléléshez erős izommunka szükséges, amihez energiát kell biztosítani. A kortizol az izomsejtek inzulin receptorait blokkolja, hogy ne vegyék fel a vérben keringő cukrot, átmeneti inzulinrezisztencia jön létre. Ez normális állapot, azonban, ha a stressz tartóssá válik, akkor az izomsejtekben állandó IR alakul ki.
- leptinrezisztencia: A leptin egy hormon, mellyel a zsírsejtek üzennek az agynak. A zsírsejtek a leptinnel azt üzenik, hogy túl sok a zsír a szervezetben, ezért az agy indítsa be azokat a folyamatokat, melyek a fogyásért felelnek. Azonban, ha az agy sejtjeiben kialakult a leptinrezisztencia, akkor nem fog beindulni ez a folyamat.
- Létezik egy fehérjemolekula az SOCS3 gén, melynek a túlzott megnyilvánulása gátolja az inzulin és leptin jelátvitelt , így inzulinrezisztenciát és leptinrezisztenciát tud okozni. Ennek a génnek a megnyilvánulását a megnövekedett kortizol aktivitás és a gyulladás fokozza.
- krónikus gyulladás a szervezetben: ebben az esetben az SOCS3 gén fokozott megnyilvánulása vezet az inzulin és leptin hormon receptor blokkolásához, majd inzulinrezisztenciához és/vagy leptinrezisztenciához.
- mozgásszegény életmód
- cirkadián ritmus felborulása: a metabolikus folyamatoknak cirkadián ritmusa van. A rendszer felborulása különböző anyagcsere- és keringési utakon vezet a metabolikus szindróma kialakulásához, melynek egyik összetevője az inzulinrezisztencia.
- bél mikrobiom felborulása: a mikrobiom a földrajzi elhelyezkedés, az életkor és az alkat szerint változik. Nagy hatással van rá a táplálkozás. Más a mikrobiom összetétele egy szénhidrátban gazdag táplálkozás és más egy zsírban, fehérjében gazdag táplálkozás esetében. A rostokban gazdag táplálkozás a kedvező, mert a rostokból rövid szénláncú zsírsavak jönnek létre, melyek csökkentik az inzulinrezisztenciát.
- rezisztencia csökkentése
- a szénhidrát anyagcsere rendezése a finomított szénhidrátok és a magas glikémiás indexű ételek kerülésével
- vércukorszint csökkentése természetes szerekkel pl. orvosi kecskeruta
- az IR gyógyszer helyettesítése, kiváltása
A terápia részét képezi az anyagcseretípusnak megfelelő diéta és az igénynek megfelelő funkcionális terápiás protokollok.
A terápiát étrend-kiegészítőkkel is érdemes megtámogatni.
Imola
Forrás: BodyWakes