Az iskolai uzsonna csomagolása kihívás lehet, különösen ha azt szeretnénk, hogy az étel egészséges és tartós legyen.
Ez a recept egyszerű, rugalmas, és tele van tápanyagokkal, így remek energiaforrás a nap folyamán!
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely (ha lehet, akkor gluténmentes)
- 1/2 csésze dió esetleg mandula (apróra vágva)
- 1/4 csésze tökmag vagy napraforgómag
- 1/4 csésze kókuszreszelék (opcionális)
- 1/2 csésze méz
- 1/4 csésze mandulavaj vagy mogyoróvaj
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 1/2 csésze étcsokoládé darabok (opcionális)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze aszalt gyümölcs (pl. áfonya, mazsola, sárgabarack)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a vágott diót, mandulát, a magokat, és a kókuszreszeléket.
Egy kisebb edényben, közepes lángon olvaszd meg a mézet, a mandulavajat és a kókuszolajat. Amikor minden megolvadt és jól összekeveredett, vedd le a tűzről, és add hozzá a vanília kivonatot és a sót.
Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókra, és alaposan keverd össze, hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen.
Ha szeretnél csokoládédarabokat használni, add hozzá most, de előtte hagyd kicsit hűlni a keveréket, hogy ne olvadjanak el teljesen.
Keverd bele az aszalt gyümölcsöket is.
Nyomkodd a keveréket a tepsibe, egyenletesen eloszlatva. Süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára nem sül.
Amikor kész, vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. Ha kihűlt, szeleteld fel a kívánt méretű darabokra.
Tippek:
A granola szeleteket légmentesen záródó edényben tárold. Szobahőmérsékleten akár egy hétig is elállnak, de a hűtőben tovább frissek maradnak.
A recept szabadon variálható, például a diókat, aszalt gyümölcsöket vagy magvakat lecserélheted a kedvenceidre, vagy amit épp találsz otthon.
Imola