Ásványi anyag szükségletet milyen természetes, élelmiszerekből tudjuk támogatni?

Ásványi anyag szükségletet milyen természetes, élelmiszerekből tudjuk támogatni?
Az egészségtudatos táplálkozás egyik alapvetése, hogy valódi, lehetőleg helyi és szezonális táplálékokat fogyasszunk.
Ezek nem többszörösen feldolgozott, adalékokkal turbózott élelmiszerek.
Ha így táplálkozol, akkor nagy mértékben támogatod a szervezeted a szükséges ásványi  anyagokkal. Azonban ilyen étkezés mellett is indokolt lehet az étrendkiegészítők alkalmazása. Szükség lehet rájuk, mert a termőföldek kimerültek és a növények nem tartalmaznak olyan mértékű tápanyagokat, mint régen. Továbbá sokszor magas a toxikus terheltsége az illető szervezetének, és bizony sok esetben felszívódási zavarok is nehezítik a helyzetet.

Ásványi anyagok élelmiszer forrásai:
  • Cink főbb forrásai: tojás, tökmag, tengeri halak, osztriga, rák
  • ️Réz főbb forrásai: borjú-és marhamáj, száraz borsó, szárazbab, szilva, tenger gyümölcsei, mák
  • Szelén főbb forrásai: tonhal, szárnyasok húsa, vörös húsok, barna rizs, zab, brokkoli, hagyma, paradicsom
  • Vas főbb forrásai: zabpehely, tojássárgája, vörös húsok, őszibarack, sertés-és marhamáj, szív, vese, má️k
  • Magnézium főbb forrásai: spenót, mángold, kelkáposzta, avokádó, banán, lencse, szezámmag, tökmag, diófélék, étcsokoládé, szárazbab, mák
  • Króm főbb forrásai: szőlő, banán, alma, brokkoli, marhahús, baromfi, sörélesztő
  • Kén főbb forrásai: káposztafélék, hal, tojás, szárazbab, sovány marhahús
  • Kálium főbb forrásai: banán, paradicsom, burgonya, spenót, avokádó, zöld levelesek, szárazbab
  • Kálcium főbb forrásai: lazac, szardínia, mák, szezámmag, zöld levelesek
  • Foszfor főbb forrásai: hal, szárnyasok, teljes gabonaszemek, dió, tojás, mák
Miért van szükség rájuk?
️A szervezet egészséges működéséhez ásványi anyagok és nyomelemek is szükségesek. Részt vesznek biokémiai folyamatokban, egymás hatását erősítik. Ha akár egy is hiányzik belőlük, az a többi működésére is negatív hatással van.Ha az étrendben szerepel rendszeresen hús, hal, tenger gyümölcsei, mindenféle zöldség, gyümölcs, magvak, az már jó kezdet. Itt is megemlítem, hogy minden étkezésed tartalmazza a három makrotápanyagot.

Imola





Magnéziumról érdemes tudni: hiányának tünetei és a pótlás lehetőségei