Gondolatok a szokásokról

Nagyon szeretem és érdekel a szokások témaköre, mert véleményem szerint a jó szokások kialakításával és a rossz szokások elhagyásával tudunk az élet különböző területein tartós változást elérni. A szokások által tudunk a céljaink felé haladni, vagy rossz esetben eltávolodni.

Milyen okból határozhatunk az életmódváltás mellett?

Amikor életmódról beszélünk, akkor általában fontos oka van. Sokszor a jövőben várható változást a jelenben hozott döntések alapján.

Változtathatunk azért, mert valami NEGATÍV dolgot megpróbálunk elkerülni, például:

  • Az életünkben már jelenlevő akár fizikai, akár mentális fájdalmat
  • Szeretnénk elkerülni a jövőben egy fájdalmat, amely lehetséges
  • Valamilyen más negatív dolgot, érzést, eseményt szeretnénk elkerülni

Változtathatunk azért is, mert valamilyen POZITÍV dolgot várunk tőle, például:

  • Az életünkben egy jelenlegi pozitív dolog megtartását, megőrzését reméljük. Ez lehet például jó egészség, vitalitás, mentális jólét.
  • Várhatjuk egy jövőbeli pozitív „jutalom”, eredmény elérése, bekövetkezését.
A szokásaink megváltoztatásához az identitásunk megváltoztatására is szükség van.
Vegyünk két embert, akik szeretnének a csokoládéról leszokni. Mikor megkínálják őket az
  • egyik azt mondja: “Köszönöm nem kérek, próbálok leszokni a csokoládé evésről.”
  • a másik azt mondja:”Köszönöm nem kérek, nem fogyasztok csokoládét.”

Nagy különbség van a két mondat között. A második esetben már egy olyan emberként azonosítja magát, aki nem eszik csokoládét, és ez hatalmas különbség.

A tartós változáshoz szükség van arra, hogy úgy tekints magadra, mint egy egészségtudatos ember. Akkor így tekintesz magadra, akkor úgy is cselekszel.

Elkezdhet egészségesen táplálkozni, egyszer-kétszer úgy is választasz, de kitartani akkor tudsz, ha az én részévé válik, és azonosulsz azzal az emberrel akivel szeretnél.

Nem egészségtudatos szeretnél lenni, hanem az vagy ezért úgy is viselkedsz.

A kis lépések nagy eredményhez vezetnek.

Amikor egy nagy célt tűzünk ki magunk elé, gyakran visszarettenünk attól, hogy „durva” megváltoztatására van szükség a végcél elérése érdekében.

A nagy célokhoz apró lépéseken keresztül vezet az út. A kisebb módosítások még nem okoznak akkora belső ellenállást, ami akadályt jelentene a másikkal szemben.

Az egyik sikeres lépés a következő lépésre ösztönöz minket. Ezeket úgy érezhetjük, hogy még meg tudjuk tenni, talán még jelentéktelennek is tűnhetnek, de összeadódnak és közelebb visznek minket az álmainkhoz.

Ezzel a módszerrel elhihetjük, hogy képesek vagyunk elérni az áhított célt.

Ez lehet egy egészségtudatos táplálkozás, rendszeres testmozgás, egészséges napi rutin kialakítása stb.

A környezet és a szokásaink.

Minden szokást egy jel indít be, és ha ez a jel feltűnő, akkor könnyebben észreveszi. Az emberi érzékelés legmeghatározóbb módja a látás. Ha a környezetünkben jól látható vizuális jeleket helyezünk el, akkor az kiválthatja a kívánt szokást.

  • Ha szeretnél több vizet fogyasztani a munkahelyeden, akkor az asztalodra kitett palackvíz ezt a kérést.
  • Többet szeretnél olvasni? Akkor a nappali asztalára kitett könyv emlékeztet erre. Ne a hálószobába, mert az már az alvás helye, és mire odakerülsz, már álmos és fáradt vagy.
  • Sportolni szeretnél? A bejáratba kikészített bérlet és felszerelés emlékeztet rá.
  • Több gyümölcsöt ennél? A konyhában egy tálalóba tedd ki a gyümölcsöt, és így szem előtt lesz.

A nemkívánatos szokások esetén pedig megoldást jelenthet, ha a kiváltó jelet “eldugjuk”. Nehéz úgy leszokni a nassolásról, ha a nappali és a konyha különböző pontjain talaljuk a csokikat, kekszeket. Akkor elzárjuk, elrakjuk vagy haza sem visszük, akkor kisebb kísértést jelentenek.

Tedd szórakoztatóvá az új szokásokat!

Amikor egy tevékenységet szeretnél rendszeressé tenni, könnyebben megy, ha érdekessé, szórakoztatóvá teszed.

Mondok egy példát:

Nyári időszak kora reggel a futópadon kezdtem a napot egy 30 perces, emelkedős gyalogolással. Ez független volt a nap során végzett egyéb tesztmozgástól.

Bevallom szeretek filmet, sorozatot nézni, vagy hangoskönyvet, előadást hallgatni.

Ezeken a reggeleken néztem az egyik kedvenc “csajos” sorozatomat. Csak akkor néztem, máskor nem. Vártam a reggeleket, és véletlenül sem hagytam ki a reggeli sportot.

A lényeg, ha egy kellemes dolgot kapcsolsz az új tevékenységhez, ezzel is elősegíted, hogy ne hagyd ki.

Végezetül, ünnepeld magad szokáskövetővel!

Az életmódváltás egy hosszabb folyamat. A „végcél” nagyon távolinak tűnhet. Ha a naponta megtett erőkre koncentrálunk, és a nap végén nyugtázzuk is, az jó érzéssel tölt el minket.

Ezek a kis lépések, cselekedetek többféle technikával mérhetők. Lehet egy telefonos applikáció, egy okosóra, egy eredménynapló, de egy szokáskövető is.

A szokáskövető, amelyen kipipáljuk, megjelöljük, aznapi cselekedeteinket, erre kiválóan alkalmas. Azt nézegetve, már nem is lehetetlennek az áhított nagy cél.

Azzal, hogy megünnepeljük a kis cselekedeteinket, az agyunkat megtanítjuk arra, hogy ez jó nekünk, és könnyebben rögzülnek az új szokásainkon.

Ha megünnepled magad, az egy visszajelzés számodra, és arra ösztönöz, hogy újra és újra megtedd azt a lépést. A szokáskövető pipálása úgy működik, mint egy ünneplés, büszkeséggel tölt el minket, és továbbra is kitartunk az elhatározásunk mellett.

James Clear: Atomi szokások című könyvét már többször kiolvastam.

Arról szól, hogyan tudjuk apró (atomi) lépésekben megváltoztatni a szokásainkat, végül is elvezetnek minket a céljainkhoz.

Gyakorlatias, az életben megvalósítható példákon vezeti le, alátámasztva valós történetekkel, szórakoztató módon.

Idézek belőle:

“Íme tehát a csattanó: egy szokást fel lehet függeszteni, de elfelejteni nemigen……Ez pedig azt jelenti, hogy hatástalan stratégia egyszerűen ellenállni a kísértésnek….A legpraktikusabban úgy lehet megszüntetni egy rossz szokást, ha csökkentjük a kiváltó ingerekkel való találkozást.”

“ Hogyan hozz létre egy jó szokást?

  • Tedd nyilvánvalóvá!
  • Tedd vonzóvá!
  • Könnyítsd meg!
  • Tedd kielégítővé! "

Meleg szívvel ajánlom a könyvet, és a mentori tevékenységemet, ha szeretnéd lendületbe hozni magadat.

Imola


Ünnepeld magad szokáskövetővel!