Szénhidrátok: Tápanyagdús ételek vagy üres kalóriák?

A "kávészünetben" rövid, 2-3 perces olvasnivalókat találsz.

Tápanyagdús ételek vagy üres kalóriabombák? Egy lehetséges csoportosítás

A szénhidrátok fontos szereplői a táplálkozásunknak, de nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk őket. Az alábbi csoportosítás segít eligazodni a teljes értékű és a finomított szénhidrátok között, hogy elkerüljük a gyakori anyagcsere-problémákat, mint például a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást.

Teljes szénhidrátok

Ezek természetes formájukban fogyaszthatóak, feldolgozatlanok, és tele vannak értékes tápanyagokkal és rostokkal. Nem okoznak jelentős vércukorszint-ingadozást, így hosszabb ideig biztosítanak energiát.

  • Ide tartoznak például a zöldségek, friss gyümölcsök, magvak, rezisztens keményítők, édesburgonya, zabpehely.

Finomított szénhidrátok

Ezeket érdemes elkerülni vagy csak kis mennyiségben fogyasztani, mivel feldolgozásuk során elveszítik természetes rost- és tápanyagtartalmukat. Gyorsan emelik a vércukorszintet, majd hamarosan ugyanilyen gyorsan zuhan le, ami vércukor-ingadozáshoz vezet. "Üres kalóriaként" nem nyújtanak tartós energiát.

  • Ide tartoznak a cukros üdítők, gyümölcslevek, péksütemények, fehér kenyér, finomított fehér liszt és a fehér rizs.

Ha fontos számodra a hosszú távú egészség és a betegségek megelőzése, érdemes a teljes szénhidrátokat választani. Ez az egyik módja annak, hogy a tested folyamatosan jól működjön – de persze még sok más szempont is létezik, amit figyelembe vehetsz a táplálkozásod során!

Imola


Cukorbetegség eredete: Tényleg csak a géneken múlik?