Ropogós, bőrös lazac zöldséges rizzsel- egyszerű, mégis különleges fogás.

Lazac zöldséges rizzsel
Ez a ropogós bőrös lazac zöldséges rizzsel nem csak ínycsiklandó, de tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal is, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Könnyen elkészíthető, tápláló fogás, ami garantáltan feldobja a hétköznapi étkezéseket.


Zöldséges rizs hozzávalói:
  • 20 dkg basmati rizs
  • 1 fej brokkoli, rózsákra szedve
  • 1/2 karfiol, rózsákra szedve
  • 4 salotta hagyma vagy sonkahagyma, szeletelve
  • 3-4 sárgarépa, hámozva, szeletekre vágva
  • 8 marék spenót vagy mángold, darabolva
  • kókuszolaj
  • só, esetleg zöldfűszer

Elkészítés:

A rizst 6 óra áztatás után megfőzzük.

Egy serpenyőben kókuszolajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a spenótot. Közben a karfiolt és a brokkolit sós vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és mehet a többi zöldséghez a serpenyőbe. Összekeverjük, mehet hozzá a rizs is.

Lazac hozzávalói:
  • 2 darab bőrös lazacfilé
  •  Só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • Citromszeletek (tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés:

Töröld szárazra a lazac bőrét papírtörlővel. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát.

Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes-magas hőfokon. 

Helyezd a lazacfiléket bőrös oldallal lefelé a forró serpenyőbe. Ne mozgasd őket, amíg a bőr ropogós nem lesz (kb. 4-5 perc). A lazac szélén láthatod, ahogy lassan világosabbra sül.

Ha a bőr már ropogós és aranybarna, fordítsd meg a lazacot, és süsd még 2-3 percig, amíg a másik oldala is elkészül, de a belseje még szaftos marad.

Tippek:

Amikor a lazacot bőrös oldalával lefelé a serpenyőbe teszed, óvatosan nyomd le egy spatulával pár másodpercig. Ez segít, hogy a bőr teljesen érintkezzen a serpenyővel, és ropogósabbá váljon.

A lazacot akkor vedd le a tűzről, amikor még egy kicsit szaftos a közepe, mert sütés után is tovább puhul. Így elkerülheted, hogy kiszáradjon.


Imola


Mentorként megmutatom, hogyan találd meg a saját utad.