Lazac zöldséges rizzsel
Zöldséges rizs hozzávalói:
- 20 dkg basmati rizs
- 1 fej brokkoli, rózsákra szedve
- 1/2 karfiol, rózsákra szedve
- 4 salotta hagyma vagy sonkahagyma, szeletelve
- 3-4 sárgarépa, hámozva, szeletekre vágva
- 8 marék spenót vagy mángold, darabolva
- kókuszolaj
- só, esetleg zöldfűszer
Elkészítés:
A rizst 6 óra áztatás után megfőzzük.
Egy serpenyőben kókuszolajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a spenótot. Közben a karfiolt és a brokkolit sós vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és mehet a többi zöldséghez a serpenyőbe. Összekeverjük, mehet hozzá a rizs is.
Lazac hozzávalói:
- 2 darab bőrös lazacfilé
- Só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- Citromszeletek (tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
Töröld szárazra a lazac bőrét papírtörlővel. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát.
Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes-magas hőfokon.
Helyezd a lazacfiléket bőrös oldallal lefelé a forró serpenyőbe. Ne mozgasd őket, amíg a bőr ropogós nem lesz (kb. 4-5 perc). A lazac szélén láthatod, ahogy lassan világosabbra sül.
Ha a bőr már ropogós és aranybarna, fordítsd meg a lazacot, és süsd még 2-3 percig, amíg a másik oldala is elkészül, de a belseje még szaftos marad.
Tippek:
Amikor a lazacot bőrös oldalával lefelé a serpenyőbe teszed, óvatosan nyomd le egy spatulával pár másodpercig. Ez segít, hogy a bőr teljesen érintkezzen a serpenyővel, és ropogósabbá váljon.
A lazacot akkor vedd le a tűzről, amikor még egy kicsit szaftos a közepe, mert sütés után is tovább puhul. Így elkerülheted, hogy kiszáradjon.
Imola