A táplálkozásunk során arra kell törekedni, hogy feldolgozatlan élelmiszerekből készült ételek kerüljenek a tányérunkra. Ezek az ételek úgynevezett valódi ételek, melyek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van a sejtjeinknek.
A bevásárlás során azokat a becsomagolt élelmiszereket, amelyek több összetevőt is tartalmaznak, esetleg olyat is, amelyet be sem tudunk azonosítani, kerülni érdemes.
- Színezékek ( E100-E199
- Tartósítószerek ( E200-E299 )
- Antioxidánsok ( E300-E399 )
- Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők ( E400-E499 )
A legveszélyesebb adalékanyagok:
- A nitritek és nitrátok: ( E249-E252 ) A pácolt húskészítményekben, valamint a bolti kolbászokban, szalámikban, szalonnában található.
- Kéndioxid és szulfitok: ( E220-E228 ) A borászatban használják, valamint a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartosítására.
- Nátrium-glutamát: ( E621 ) Ízfokozó, általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet.
- BHA és BHT: zsírok, olajok megőrzésére használnak. Megtalálható még gabonában, rágógumiban, burgonya chipsben.
- Propil-gallát: zsírok és olajok avasodása ellen használják
- Ételszínezékek
- Olesztra: szintetikus zsír ,mely megtalálható egyes burgonya chipsekben. Megelőzi a zsír felszívódását az emésztőrendszerben,ami hasmenéshez, hasi görcsökhöz vezethet.
- Kálium-bromát: Egyre ritkábban, de még előfordul térfogatnövelőként fehér lisztben, kenyérben.
A természetes tengeri só 92 ásványi anyagot tartalmaz. A finomított tengeri só csak kettőt: nátriumot és kloridot.
A természetes só szerepe:
- segíti az emésztést
- tisztítja a gyomor-bél traktust
A só kezelés után nem tud a testfolyadékkal vegyülni és összekapcsolódni, ez pedig gátolja a szervezetben a kémiai-és anyagcsere folyamatokat.
További kedvezőtlen hatása a finomított sónak:
- megakadályozza a folyadékok szabad áramlását
- dehidratáló hatása van
Az ödémák, a magas vérnyomás a finomított só túlzott fogyasztásának következménye.
Amennyiben csak az ásványi anyag tartalmat nézzük, már az alapján a természetes tengeri sót érdemes választanunk.
Imola
Kép forrása: Depositphotos / Szerző: ViktoriaSapata / Forrás: BodyWakes