Nem vagyunk egyformák. Az, hogy mikor, mennyit és milyen tápanyag összetételben jó ha fogyasztunk eltérő.
Abban viszont mindannyian megegyezünk, hogy egészségünk érdekében az antitápanyagokat kerülni szükséges.
Az antitápanyagoknak a hatása például, hogy irritálják a beleket, gyulladáskeltőek, autoimmun betegségeket okozhatnak.
Az antitápanyagok olyan élelmiszerek,amelyek rendszeres fogyasztása toxikusan (mérgezően) hat a szervezetünkre, felborítják a belsőegyensúlyunkat.
- Finomított szénhidrátok (cukor,fehér liszt, fehér rizs)
- Mesterséges édesítők (pl. aszpartám,szukralóz, ciklamát, aceszulfám, szacharin)
- Glutén tartalmú gabonák
- Állati eredetű tej és tejtermékek
- Egyes hüvelyesek
- Szója
- Magas fitinsav tartalmú élelmiszerek
- Koffein származékok
- Finomított só
- Tartósítószerek, adalékanyagok
Ebben és a következő írásokban sorra veszem ezeket a tápanyagokat.
Kezdjük a finomított szénhidrátokkal…
Finomított szénhidrátok
- a finomított cukor ( a barna cukor is, csak a melasztól más színű )
- finomított fehér liszt
- fehér rizs
Ezek a szénhidrát források már feldolgozott állapotban kerülnek a tányérunkra, a természetben így nem találhatóak meg.
A szénhidrátok glükózzá bomlanak a szervezetünkben, nagy szükség is van rá, azonban kérdés, hogy miből visszük be, mennyit és az átalakulás milyen gyorsan megy végbe.
Néhány ezek közül:
- inzulinrezisztencia ( a sejtek inzulin receptorai érzéketlenné válnak )
- elhízás
- visszafogja a jótékony bélbaktériumok szaporodását
- ingerlik a hormontermelő mirigyeket, az agyalapi mirigy és pajzsmirigy dominanciájú emberek még jobban kívánják is az édeset
- ösztrogén dominanciához is vezethet
Szinte mindenki szereti az édes ízt. A cukorfüggőségünket gyerekkorunkból hozzuk,azonban ma már világos, hogy mennyi káros hatása van. Mikor sikerül ezt a függőséget megtörni, és kiiktatni a táplálkozásunkból, az egészség felé vezető úton teszünk lépéseket, és nem utolsó sorban elkezdjük érezni az ételek természetes édes ízét.
A mesterséges édesítők szintetikusan előállított édes anyagok, melyek a természetben ilyen formában nem találhatók meg.
A legfőbb probléma vele, hogy az édes íz hatására mégis inzulin termelődik a hasnyálmirigyben, ami a vércukorszint leesését eredményezi. Ez a folyamat pedig éhséget idéz elő.
Hízlaló hatásúak, mert növelik az étvágyat.
- aceszulfám ( nagyon édes, de nem biztosít energiát )
- aszpartám ( szintén nagyon édes, light termékekbe legtöbbször ezt teszik )
- ciklamát ( Kevésbé édes, mint az előzőek, ellenáll a hőhatásnak )
- szacharin ( nagyon édes, mellék íze miatt sokan nem szeretik )
- szukralóz ( tökéletes cukor íze van, ellenáll a hőnek, azonban egyes kutatások szerint cukorbetegséget fokozó hatása van )
A mesterséges édesítők helyett inkább a növényi édesítő szereket érdemes választani, mint például az eritrit, xilit, stevia vagy a glicin.
A glicin egy aminosav, de édes íze miatt lehet édesítőként használni.
A xilit és az eritrit esetében ügyelni kell arra, hogy cukoralkoholok, melyeket bélbetegségek esetén kerülni érdemes.
Én az eritrit-stevia keverékét szeretem használni 🙂
Imola
Kép forrása: Depositphotos / Szerző: Deeaf/ Forrás: BodyWakes