Antitápanygok 5: Tartósítószerek és adalékanyagok

Tartósítószerek és adalékanyagok:

A táplálkozásunk során arra kell törekedni, hogy feldolgozatlan élelmiszerekből készült ételek kerüljenek a tányérunkra. Ezek az ételek úgynevezett valódi ételek, melyek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van a sejtjeinknek. 

A bevásárlás során azokat a becsomagolt élelmiszereket, amelyek több összetevőt is tartalmaznak, esetleg olyat is, amelyet be sem tudunk azonosítani, kerülni érdemes.

A feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak elsősorban adalékanyagokat:
  • Színezékek ( E100-E199
  • Tartósítószerek ( E200-E299 )
  • Antioxidánsok ( E300-E399 )
  • Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők ( E400-E499 )

A legveszélyesebb adalékanyagok:

  • A nitritek és nitrátok: ( E249-E252 ) A pácolt húskészítményekben, valamint a bolti kolbászokban, szalámikban, szalonnában található.
  • Kéndioxid és szulfitok: ( E220-E228 ) A borászatban használják, valamint a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartosítására.
  • Nátrium-glutamát: ( E621 ) Ízfokozó, általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet.
  • BHA és BHT: zsírok, olajok megőrzésére használnak. Megtalálható még gabonában, rágógumiban, burgonya chipsben.
  • Propil-gallát: zsírok és olajok avasodása ellen használják
  • Ételszínezékek
  • Olesztra: szintetikus zsír ,mely megtalálható egyes burgonya chipsekben. Megelőzi a zsír felszívódását az emésztőrendszerben,ami  hasmenéshez, hasi görcsökhöz vezethet.
  • Kálium-bromát: Egyre ritkábban, de még előfordul térfogatnövelőként fehér lisztben, kenyérben.
Finomított só.

A természetes tengeri só 92 ásványi anyagot tartalmaz. A finomított tengeri só csak kettőt: nátriumot és kloridot.

A természetes só szerepe:

  • segíti az emésztést
  • tisztítja a gyomor-bél traktust

A só kezelés után nem tud a testfolyadékkal vegyülni és összekapcsolódni, ez pedig gátolja a szervezetben a kémiai-és anyagcsere folyamatokat.

További kedvezőtlen hatása a finomított sónak:

  • megakadályozza a folyadékok szabad áramlását
  • dehidratáló hatása van

Az ödémák, a magas vérnyomás a finomított só túlzott  fogyasztásának következménye.

Amennyiben csak az ásványi anyag tartalmat nézzük, már az alapján a természetes tengeri sót érdemes választanunk.

Imola

Kép forrása: Depositphotos / Szerző: ViktoriaSapata / Forrás: BodyWakes


Antitápanygok 4: Fitinsav és koffeinszármazékok